Lees verder
Onderzoekers aan de TU Delft willen een eigen algenkwekerij beginnen voor de productie van exoskeletten van kiezelwieren. Die kunnen in coatings worden toegepast als veilige biobased vervangers van chroom-6.
Redactie / Delft

Het giftige chroom-6 wordt al jarenlang in de verf- en metaalindustrie toegepast vanwege de roestwerende en versterkende eigenschappen. Het is ideaal voor de corrosiebescherming van voertuigen, zoals vliegtuigen, die extreme en sterk wisselende omstandigheden moeten doorstaan. Het is echter ook kankerverwekkend en kwam negatief in het nieuws, toen duidelijk werd dat het Nederlandse Ministerie van Defensie medewerkers jarenlang zonder beschermende maatregelen liet schuren, slijpen of zagen aan legermaterieel dat chroom-6 bevatte.

Exoskeletten

De Europese Unie wil er dan ook graag vanaf. De onderzoeksgroep van dr. Santiago Garcia aan de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek van TU Delft werkt aan een alternatief: het gebruik van algen bij de ontwikkeling van een veilige en milieuvriendelijke corrosiebeschermer die chroom-6 overbodig maakt. Hierbij worden exoskeletten van eencellige kiezelwieren gebruikt in coatings. De skeletten blijken goede dragers te zijn van corrosieremmers: zouten die met het metaaloppervlak reageren als deze beschadigd raakt en er een beschermend laagje op vormen.

Algenskeletten zijn een goedkope biobased grondstof. Ze worden nu nog als restproduct gewonnen bij het delven van andere grondstoffen. Probleem is echter dat deze reststromen van wisselende kwaliteit zijn. Daarom willen de onderzoekers een eigen algenkwekerij beginnen. “De juiste soort, in de gewenste hoeveelheid beschikbaar wanneer het onderzoek daar om vraagt. Dat is wat we nu nodig hebben”, zegt Garcia. Het Universiteitsfonds Delft ondersteunt dit initiatief.