Lees verder
Tijdens de Dutch Designweek in oktober organiseert Biobased Delta de eerste van een reeks Ronde Tafelgesprekken op locatie. Het thema van deze discussie is 'Het alternatief voor plastic.'
Redactie / Eindhoven

Aanleiding voor dit eerste Ronde Tafelgesprek is het feit dat dat ‘Brussel’ de verkoop van plastic materiaal aan banden legt, zoals rietjes, bestek, bakjes en verschillende soorten verpakkingsmateriaal. Hoewel de uitvoering pas over een paar jaar plaatsvindt, proberen supermarkten, snackbars en fabrikanten nu al alternatieven uit. Daarbij maken ze voornamelijk gebruik van exotische restmaterialen, zoals suikerrietstengels, bamboe, bananenblad en karton.

Grondstoffen

Bezwaar hiervan is dat dit voornamelijk exotische restmaterialen zijn, terwijl alternatieve grondstoffen in Zuidwest-Nederland (en daaromheen) voor het oprapen liggen. Te denken valt aan stengels van aubergines, tomatenplanten of olifantengras, die nu al gebruikt worden als onderlegger voor vleeswaren. Tegelijk zijn fabrikanten bezig met de verbetering van biopolymeren, die afbreekbaar en/of recyclebaar zijn.

Kernbegrippen als het gaat om (alternatieve) verpakkingen, zijn reduceren, circuleren of biobased. Onder leiding van tafelheer Jaap Huisman wordt de discussie over het alternatief voor plastic gevoerd vanuit de perspectieven van verschillende experts op dit gebied. Deelnemers zijn o.a. een ontwerper die gespecialiseerd is in alternatieve verpakkingen, een vertegenwoordiger van een supermarkt met een plasticloze ambitie, een expert op het gebied van biopolymeren en een bestuurslid van Biobased Delta.

Dit eerste Ronde Tafelgesprek vindt plaats op donderdag 25 oktober 2018 van 16 tot 18 uur in het TAC (Tijdelijk Art Center) aan de Vonderweg in Eindhoven en is vrij toegankelijk voor bezoekers van de Dutch Design Week. Later zullen meer van dergelijke Ronde Tafelgesprekken volgen, op wisselende locaties en tijdens diverse evenementen.