Lees verder
Bedrijven die de uitstoot van broeikasgassen niet verminderen, komen straks moeilijker aan financiering. Dat is de strekking van een akkoord dat 50 partijen in de financiële sector vorige week tekenden, meldt het FD.
Redactie / Den Haag

De partijen, samen goed voor € 3.000 miljard aan leningen en beleggingen, bestaan uit Nederlandse banken, pensioenfondsen, verzekeraars, en vermogensbeheerders. Zij gaan van de bedrijven waarin ze investeren eisen dat zij de uitstoot van broeikasgassen substantieel verminderen.

Taxonomie

De Nederlandse financiële sector loopt met dit akkoord voorop in Europa. Als het aan de Europese Commissie ligt, volgen ook de andere lidstaten. De Commissie bracht vorige maand een ‘taxonomie’ uit: een lijst met economische activiteiten die bijdragen aan de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs. Deze lijst moet het voor investeerders makkelijker maken om te beoordelen wat ‘groen’ is en bemoeilijkt ‘greenwashing’.

Financiële partijen zijn nu nog niet verplicht zich aan de taxonomie te houden, maar de Europese Commissie verwacht dat zij daar vrijwillig voor kiezen. In Brussel is inmiddels een lobby op gang gekomen om de taxonomie af te zwakken of van tafel te krijgen. Bedrijven die activiteiten uitvoeren die niet op de lijst staan, vrezen hierdoor namelijk beleggers en financiers te verliezen.