Lees verder
Na Bionative Industries verwelkomt het pas geopende Green Chemistry Innovation Lab in Bergen op Zoom nu al zijn tweede klant: de ontwerper Don Yaw Kwaning. Hij is gespecialiseerd in het benutten van de snelgroeiende pitrusplant voor onder meer biobased bouwmaterialen, verpakkingen en artistieke doeleinden.
Redactie / Bergen op Zoom

Pitrus is een grasachtige woekerenplant die met duizenden kilo’s tegelijk wordt verwijderd door natuurbeheerders. Tot dusver werd deze reststroom laagwaardig benut, door vergisting en omzetting in biogas of om de structuur van landbouwgrond te verbeteren.

Medulla-project

Kwaning onderzoekt meer hoogwaardige toepassingen in zijn zogeheten Medulla-project. Hij perst het merg (Medulla) uit de stengels samen zonder een bindmiddel toe te voegen. Het resultaat is een lichtgewicht en ecologisch verantwoord materiaal, dat onder meer kan worden toegepast als alternatief voor MDF in plaatmateriaal. Ook is het bruikbaar als solide schuim voor verpakkingen; een alternatief voor polystyreen. Daarnaast bevat pitrus een sterke vezel die is toe te passen in bijvoorbeeld papier of textiel.

“In mijn werk ontwikkel ik materialen vanuit hernieuwbare grondstoffen waarin de functionaliteit samenkomt met een natuurlijke esthetiek”, zegt Kwaning. “Veel pure materialen zijn door industrialisatie verdwenen. Met het ontwikkelen van nieuwe circulaire materialen breng ik deze puurheid weer terug.” In het Innovation Lab wil hij zijn bedrijf versneld tot bloei brengen, door samen te werken met verschillende bio-circulaire experts.

Beeld: Marcin Wos/Shutterstock