Lees verder
Bedrijven en/of onderzoeksinstellingen die werken aan decarbonisatie van de industrie door middel van waterstof, kunnen van 1 t/m 14 september hun definitieve plannen aanleveren voor waterstofproductie, om in aanmerking te komen voor IPCEI-subsidie.
Redactie / Den Haag

Een IPCEI (Important Project of Common European Interest) is een geïntegreerd Europees project dat bestaat uit meerdere nationale projecten uit diverse EU-lidstaten die bijdragen aan strategische Europese doelen op het terrein van waterstof. Uiteindelijk moet dit leiden tot een krachtige Europese waardeketen voor klimaatneutrale waterstof tegen lage kosten.

De subsidie wordt in twee golven verstrekt, waarvoor in totaal € 1,385 miljard beschikbaar is. Eerder dit jaar hebben projecten al subsidie kunnen aanvragen voor de eerste golf die gaat over technologie. Nederland verleent in het kader hiervan €21,7 miljoen aan Nedstack om een fuel cell productiefaciliteit te realiseren. De tweede golf richt zich op decarbonisatie van de industrie. Hiervoor is €785 beschikbaar, verspreid over de jaren 2023 tot en met 2026. Voor de derde golf, gericht op import- en infrastructuurprojecten, is €600 miljoen beschikbaar, verspreid over de jaren 2023 tot en met 2027. De subsidieregeling voor de derde golf wordt later dit jaar gepubliceerd. Er volgt ook nog een vierde golf die zich richt op mobiliteit en transport. Mogelijk wordt IPCEI-waterstof later uitgebreid met aanvullende golven.

Minister Jetten voor Klimaat en Energie: “Met de IPCEI-deelname geven we een impuls aan de ontwikkeling van de bredere waterstofmarkt, en specifiek de productie en opschaling van de technologieën die nodig zijn voor ontwikkeling en toepassing van waterstof in de rest van de waterstofketen.”

Nederland wil in 2030 minimaal 3 tot 4 gigawatt aan elektrolyse-capaciteit voor groene waterstof hebben gerealiseerd. In 2050 moet het hele energie- en grondstofsysteem verduurzaamd zijn, waarin waterstof een belangrijke rol speelt.

Meer informatie is te vinden op de website van RVO Nederland.

Beeld: r.classen/Shutterstock