Lees verder
RIFT zet samen met Connectr belangrijke stappen in de ontwikkeling van de nieuwe ijzerbrandstoftechnologie. Momenteel wordt 's werelds eerste iron fuel productie-installatie getest op het Energy Demo Field van Connectr op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem.
Redactie / Arnhem

RIFT (Renawable Iron Fuel Technlogy) gaat daar het verbrandingsproduct roest omzetten naar ijzerbrandstof middels waterstof. Met de iron fuel boiler van 1MW die tegelijkertijd wordt getest in Helmond bij Ennatuurlijk, wordt de technologie geheel circulair. Als de tests succesvol zijn, kan er in samenwerking met Connectr partner Veolia meteen worden opgeschaald. RIFT en Veolia hebben inmiddels een intentieverklaring ondertekend voor de ontwikkeling van een eerste 5 megawatt (MW) commerciële pilot plant. Door deze stappen te zetten komt de ijzerbrandstoftechnologie dichter bij commerciële toepassing, en daarmee het decarboniseren van energie-intensieve industrieën.

Het Energy Demo Field van Connectr op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem is ontwikkeld voor partijen om daar hun technologie rondom waterstof- en/of batterijtechnologie te testen en te demonstreren. Een ideale plek voor RIFT om in deze fase van de technologieontwikkeling de gewenste tests uit te kunnen voeren. En door de goede samenwerking tussen RIFT, Veolia, VGGM en Connectr was het organiseren en realiseren van de testopstelling op het Energy Demo Field binnen enkele weken gerealiseerd. Dennis Rietveld, technisch directeur van Veolia: “Het park fungeert als R&D hub voor Veolia met betrekking tot de energietransitie, of het nu gaat om load balancing, het ontwikkelen van een waterstof backbone, en nu de regeneratie pilot unit voor deze technologie.”

Mark Verhagen, Lex Scheepers en Vincent Seijger richtten RIFT in 2020 op met als missie het wereldwijd decarboniseren van warmtenetten, industriële productieprocessen en elektriciteitscentrales via ijzerbrandstoftechnologie.

In de Kiemt Early Morning Talk ‘Let’s Connect!’ van 5 april spraken betrokken partijen over deze innovatie. De uitzendig is online terug te kijken via het YouTube kanaal van Kiemt.

Beeld: PopTika/Shutterstock