Lees verder
Het Nederlandse consortium HAPSS wil een commercieel passagiersvliegtuig in gebruik nemen dat vloeibare groene waterstof als energiebron gebruikt. Het systeem is op labschaal beschikbaar in 2025 en in 2028 kunnen er naar verwachting al meerdere commerciële vluchten worden uitgevoerd.
Redactie / Delft

HAPSS staat voor Hydrogen Aircraft Powertrain and Storage System en is een volledig Nederlandse publiek-private samenwerking, opgezet door Unified International en het Zuid-Hollandse ontwikkelingsbedrijf InnovationQuarter, samen met 17 bedrijven en organisaties, waaronder Fokker, TU Delft, de Rijksoverheid en het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Het HAPSS-project maakt deel uit van het innovatieprogramma Luchtvaart in Transitie, waarvoor het Nationaal Groeifonds dit jaar € 383 miljoen toekende.

Hoe het werkt

De hele aandrijfketen in een vliegtuig, van brandstof tot aan voortstuwing wordt volledig en in z’n geheel vergroend. Waar de brandstof nu nog in de vleugels wordt opgeslagen, worden die in het nieuwe vliegtuig vervangen door waterstofcapsules in de staart van het vliegtuig. De waterstof wordt daarna richting de motor vervoerd en omgezet in elektriciteit. In de motor wordt de elektriciteit omgezet in beweging en naar de propellers gestuurd.

Zo bereikt het HAPSS-programma zero emission air travel. Dat helpt Nederland om wereldwijd de belangrijkste leverancier van dergelijke systemen te worden (tier-one-positie). Het systeem wordt in de eerste instantie ingebouwd in een bestaand turboprop-vliegtuig met 40-80 zitplaatsen en kan vervolgens gebruikt worden in nieuwe zero-emissie-vliegtuigen met nog meer passagiers.

Vanaf 2028 zal HAPSS 1.200 hoogwaardige banen opleveren. “We bieden met dit programma structurele werkgelegenheid in de groene economie”, zegt Michel van Ierland van Unified International. “Daarnaast ontsluiten we voor Nederland een wereldmarkt van € 16 miljard. Dit is bijvoorbeeld heel interessant voor Scandinavië en Nieuw-Zeeland, waar voor kortere afstanden nu nog wordt gemikt op batterij-elektrische technologie.”

Beeld: HAPSS