Lees verder
Fortescue Future Industries (FFI) en Tree Energy Solutions (TES) gaan samen 's werelds grootste geïntegreerde project voor groene waterstof ontwikkelen in Wilhelmshaven, Noord-Duitsland, 100km van de Nederlandse grens. Het project gaat vanaf 2026 300 kton groene waterstof leveren. In 2045 moet dit oplopen tot 5,5 miljoen ton per jaar.
Redactie / Berlijn

TES maakt in zonnige en winderige landen groene waterstof (H2) via elektrolyse met hernieuwbare elektriciteit uit wind- en zonneparken. Door er CO2 aan toe te voegen wordt er groen gas (methaan, CH4) van gemaakt. Dat is economisch en gemakkelijk te vervoeren en op te slaan, aangezien het gebruik kan maken van de bestaande wereldwijde energie-infrastructuur. In Wilhelmshaven waar TES werkt aan de vijfde Duitse Floating Storage Regasification Unit, kan van het methaan direct kan worden gedistribueerd, of weer kan worden omgezet in waterstof, in een circulair, gesloten koolstofvrij systeem (de CO2 gaat terug naar de bron). Volgens Marco Alverà, CEO van TES is dit “het meest kosteneffectieve, betaalbare en schaalbare groene alternatief voor de huidige fossiele brandstoffen.”

FFI investeert € 100 miljoen in de terminal en wordt middels een kapitaalinvestering van 30 miljoen euro bovendien aandeelhouder in TES, naast de huidige strategische investeerders E.ON, HSBC, UniCredit en Zodiac Maritime. Door het partnerschap werken de bedrijven samen aan de belangrijke dubbele uitdaging van energiezekerheid en energietransitie. Zij gaan wereldwijd groene waterstofproductie op industriële schaal ontwikkelen, met een initiële focus op Australië, Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Beeld: TES