Lees verder
Deze week het startschot gegeven voor het grootste groene waterstofproject van Rotterdam: het H2-Fifty project. Het behelst de bouw van een elektrolyser van 250 megawatt op de Rotterdamse Maasvlakte, Daarmee wordt groene waterstof gemaakt om de raffinaderij van BP en andere industrieën in het havengebied verder te verduurzamen.
Redactie / Rotterdam

Hiermee kan jaarlijks tot 350.000 ton CO2 aan emissies worden bespaard – gelijk aan de gemiddelde uitstoot van circa 40.000 Nederlanders. H2-Fifty levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse en Europese doelstelling voor verduurzaming van de industrie en de ontwikkeling van groene waterstoftechnologie.

In H2-Fifty werkt oliemaatschappij BP samen met elektrolyser-bouwer HyCC (Hydrogen Chemistry Company). De partijen zullen het komende jaar een technologieleverancier selecteren, het ontwerp van de installatie verder uitwerken en starten met de milieustudies voor het vergunningstraject. Hiermee kan in 2023 een finale investeringsbeslissing genomen worden.

Het project wordt vanwege de belangrijke bijdrage aan technologieontwikkeling en CO2-reductie ondersteund door de Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en is door Nederland aangedragen voor deelname in IPCEI Waterstof, een programma voor belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang.

Beeld: Nigel Wiggins/Shutterstock