Lees verder
Samen met partners wil Shell Nederland een groene waterstofhub creëren in de Rotterdamse haven, op de Tweede Maasvlakte. De waterstof moet worden gemaakt in een elektrolyser die op groene stroom werkt uit het offshore windpark Hollandse Kust (noord).
Redactie / Rotterdam

Via de joint venture CrossWind nemen Shell en Eneco deel aan de aanbesteding van dit windpark, 18,5km voor de Nederlandse kust bij Egmond aan Zee. Het park zal ten minste 3,3 TWh per jaar leveren, genoeg om meer dan 1 miljoen huishoudens van groene stroom te voorzien.

Groene waterstof kan een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de industrie, waar nu grote hoeveelheden grijze waterstof worden gebruikt, geproduceerd uit (fossiel) aardgas. Ook is waterstof een mogelijke brandstof voor het vrachtvervoer, waar vanwege het hoge gewicht van batterijen de toepassing van elektrische aandrijving beperkt is.

Het definitieve investeringsbesluit voor de waterstoffabriek is nog niet genomen, maar als het doorgaat, wordt deze waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte gebouwd op het speciale bedrijfsterrein (2 GW ‘conversiepark’) van het Havenbedrijf Rotterdam.
De waterstoffabriek zal een vermogen hebben van rond de 200 MW. In het begin wordt de geproduceerde waterstof gebruikt in de Shell-raffinaderij in Pernis, om de productie van fossiele brandstoffen deels te verduurzamen. Dat bespaart minimaal 200.000 ton CO2 per jaar. De ambitie van Shell is om vanaf 2023 zo’n 50 tot 60 kton waterstof per dag te maken, wat voldoende is om de transportsector rechtstreeks te verduurzamen. Zo zouden elke dag ongeveer 2.300 vrachtwagens op groene waterstof kunnen rijden, terwijl de markt voor vrachtwagens op waterstof zich verder ontwikkelt.

Beeld: fokke baarssen/Shutterstock