Lees verder
Energiebedrijven RWE en innogy willen 100% groene waterstof gaan produceren met een elektrolyzer die stroom krijgt van het windpark Westereems, vlakbij de Eemshavencentrale. Daarmee zou dit de eerste door landwind aangedreven waterstoffabriek in Nederland worden.
Redactie / Eemshaven

De nabijheid van de Eemshavencentrale bij de nieuwe fabriek biedt diverse voordelen. Zo is er op de centrale bestaande capaciteit voor de productie van gedemineraliseerd water, dat nodig is voor de elektrolyse. Op windstille dagen zou de centrale in theorie zelfs groene stroom kunnen leveren aan de elektrolyzer, om zo de opbrengst te stabiliseren.

Westereems is een van de grootste Nederlandse windparken aan land. Het draait sinds 2008, maar ontvangt geen subsidie meer die nieuwere windparken wel krijgen. Zij verdienen bij levering aan de groothandelsmarkt dus méér aan dezelfde stroom en zijn daarmee duurder voor de productie van waterstof.

RWE en innogy onderzoeken momenteel de economische en technische haalbaarheid van het plan. De beoogde omvang van de waterstoffabriek wordt 100 MW.

Lees het volledige artikel in Agro&Chemie