Lees verder
PHA is niet alleen aantrekkelijk als biobased, biodegradeerbaar plastic; het kan na bewerking ook worden toegepast als medicijn tegen een stofwisselingsziekte.
Redactie / Groningen

Dat is één van de opmerkelijke resultaten van het BERNN-project Circulaire Biopolymerenwaardeketens voor PHA en Cellulose, waaraan diverse kennisinstellingen in Noord-Nederland deelnemen. Dit multidisciplinaire project onderzoekt mogelijke applicaties van biopolymeren en stelt vervolgens vast welke stappen in de keten nodig zijn om tot het gewenste product en de gewenste toepassing te komen. Ook wordt gekeken naar niet-technisch inhoudelijke aspecten, zoals design, bedrijfseconomie, wetgeving en duurzaamheid.

Biologisch actief

André Heeres, Lector Biobased Chemie aan de Hanzehogeschool, legt uit hoe dit werkt: “Als je PHA’s hydrolyseert, valt het biopolymeer uit elkaar. De monomeren die dan overblijven, blijken nog biologisch actief te zijn. Samen met onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben we ontdekt dat deze monomeren helpen als medicijn tegen een ernstige stofwisselingsziekte.” De ontwikkeling van deze vinding tot een marktrijp geneesmiddel wordt nu verder vormgegeven.

Heeres benadrukt dat deze ontwikkeling een ‘zijpad’ is binnen het project. Andere onderzoeksdoelen zijn bijvoorbeeld de grootschalige commerciële productie en isolatie van PHA met behulp van bacteriën en micro-organismen, in plaats van op chemische wijze, en de ontwikkeling van diverse producten, zoals folies, materialen voor medische toepassingen die in het lichaam afbreken of coatings voor zaden.

Lees het volledige artikel over het BERNN-onderzoek in Agro&Chemie