Lees verder
PHA is niet alleen toepasbaar als biobased vervanger voor fossiele kunststoffen. Het biologisch afbreekbare biopolymeer komt dat van nature voorkomt in de cellen van bacteriën, kan ook worden ingezet als grondstof voor de productie van exogene ketonen: farmaceutische stoffen die helpen bij de behandeling van ziektes of het verbeteren van sportprestaties.
Redactie / Groningen

Dat stelt Erik Keller, onderzoeker groene chemie van de Hanzehogeschool Groningen in een recent artikel in Agro&Chemie. Keller is betrokken bij het project Circulaire Biopolymeren Waardeketens van BERNN, een samenwerkingsverband van de Noordelijke hogescholen en de Rijksuniversiteit Groningen. Dat onderzoek is voornamelijk gericht op de ontwikkeling van nieuwe bioplastics. Als zijspoor wordt in het Kenniscentrum Biobased Economy van de Hanzehogeschool nu ook de farmaceutische toepassing van PHA’s onderzocht. Zij kunnen helpen bij het opwekken van een toestand van ketose, waarbij het menselijk lichaam vet verbrandt in afwezigheid van koolhydraten.

In gezondheid- en fitnesskringen wordt deze toestand bijvoorbeeld opgewekt om af te vallen. Er is echter ook bewijs dat ketose positieve effecten heeft voor mensen met stofwisselingsziekten, epilepsie, Alzheimer, Parkinsons, Huntingtons en hart- en vaatziektes. Het betekent dat er mogelijk een geheel nieuwe waardeketen voor PHA’s kan ontstaan.

Lees het volledige artikel in Agro&Chemie.

Beeld: dotshock/Shutterstock