Lees verder
Koninklijke DSM heeft aangekondigd dat het zijn uitstoot van broeikasgassen in 2016 wil verminderen van een aanvankelijke doelstelling van 30% tot 50% in 2030
Redactie / Heerlen

De nieuwe doelstelling van DSM is goedgekeurd door het Science Based Targets initiatief (SBTi), dat ambitieuze klimaatactie door bedrijven wil stimuleren. Het is een samenwerking tussen het VN Global Compact, het World Resources Institute (WRI), het CDP en het Wereld Natuurfonds (WNF).

DSM was een van de eerste bedrijven die zijn inspanningen afstemde op de meest recente wetenschappelijke bevindingen in het IPCC Special Report over Global Warming van 2019 en onmiddellijk een route uitstippelde om in 2050 een netto nul-uitstoot van broeikasgassen te bereiken voor al zijn activiteiten en waardeketens. DSM’s zogeheten ‘Science Based Targets’ vormen de basis om dit doel te bereiken, ondersteund door ambities op het gebied van hernieuwbare elektriciteit en energie-efficiëntie, alsmede intensieve samenwerking met belangrijke leveranciers via DSM’s CO2REDUCE-programma.

Recente hoogtepunten:

  • DSM heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt met een structurele broeikasgasvermindering van ~19% (ten opzichte van 2016) in H1 2021 en loopt daarmee al voorr op het traject om de oorspronkelijke reductiedoelstelling van 30% te halen
  • DSM heeft zijn interne koolstofprijs verdubbeld van €50 naar €100 per ton CO2, om zijn investeringen en operationele beslissingen verder te sturen richting een koolstofneutrale bedrijfsvoering. Deze beslissing weerspiegelt ook DSM’s voortdurende betrokkenheid bij en oproep tot een breder en dieper koolstofprijsbeleid.
  • DSM heeft in juli een overeenkomst voor de afname van groene stroom getekend, waardoor alle gebruikte elektriciteit in Noord-Amerika vanaf het eind van dit jaar 100% hernieuwbaar zal zijn. Ook draagt DSM bij aan de financiering van een nieuwe zonne-energiecentrale in Texas, die jaarlijks zo’n 920.000 MWh aan elektriciteit zal opwekken voor het Amerikaanse energienet.

Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze, Co-CEO’s Royal DSM, zeggen hierover het volgende: “Als doelgerichte onderneming streven wij naar duurzame groei. Daarom zijn we trots dat we onze ambitieuze, gevalideerde en wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen aanzienlijk kunnen aanscherpen, onze route naar netto nul in 2050 kunnen versnellen en in onze sector voorop kunnen blijven lopen op weg naar een netto nul-toekomst. We hebben geen tijd te verliezen, en de private sector heeft een cruciale rol te spelen in het proactief waarmaken van het Klimaatakkoord van Parijs.”

Beeld: Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock