Lees verder
In de haven van Rotterdam zijn Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam, onder de naam HyTransPortRTM, gestart met voorbereidingen voor de aanleg van het eerste deel van de het landelijke waterstofnetwerk: een 32 km lange transportleiding tussen Pernis en de Maasvlakte.
Redactie

De eerste klant van deze waterstofleiding wordt het groenewaterstofproject Holland Hydrogen I van energiebedrijf Shell. Dit project behelst de bouw van een 200 MW fabriek die met stroom van offshore windpark Hollandse Kust (Noord) groene waterstof gaat produceren voor de industrie en (zwaar) transport. Deze elektrolyser wordt aangesloten op de waterstofleiding die gaat lopen tussen het conversiepark op de Maasvlakte en Pernis.

De definitieve investeringsbesluiten voor Holland Hydrogen I en dat voor de waterstofleiding in de Rotterdamse haven worden later dit jaar verwacht. Doel is om uiterlijk eind 2024/begin 2025 de waterstofleiding operationeel te hebben. Het landelijke waterstofnetwerk, inclusief verbindingen met het buitenland, is naar verwachting vanaf 2027 operationeel.

“Duurzame waterstof zal als onderdeel van de toekomstige energiemix een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot in de industrie”, aldus Helmie Botter, manager Business Development voor waterstof bij Gasunie.

Het aantal waterstofinitiatieven in de Rotterdamse haven groeit. Op de Maasvlakte is ruimte voor een conversiepark ingepland, waar waterstof voor de Rotterdamse haven kan worden geproduceerd. Diverse partijen werken daarnaast plannen uit voor de import van groene waterstof. Eerder deze week werd bekend dat Gasunie, HES International en Vopak een terminal willen bouwen voor de import van groene ammoniak als waterstofdrager.

Kijk voor meer informatie op de website van Gasunie.

Beeld: Alexandre Rotenberg/Shutterstock