Lees verder
Twee nieuwe Europese onderzoeksprojecten gaan de duurzame verwerking verbeteren van restproducten uit de landbouw, via bioraffinage: CichOpt en Supervalue. De projecten worden financieel ondersteund door NWO en het Ministerie van Economische Zaken.
Redactie / Nederland

In het project CichOpt onderzoekt dr. Jules Beekwilder (WUR) verbetering van de bioraffinage van restproducten uit de cichorei-familie. Daartoe behoren onder meer witlof en andijvie. Biomassa uit deze planten wordt nog nauwelijks gebruikt, maar is geschikt voor diverse toepassingen, zoals voeding en cosmetica. De wortel kan worden verwerkt tot de voedingsvezel inuline.

In het project SUPERVALUE onderzoekt prof. dr. ir. Wiebren de Jong, (TU-Delft) de vergassing van biomassa in superkritisch water (het zogeheten SCWG systeem). Dit is een veelbelovende technologie voor de conversie van natte biomassa tot een bruikbaar restproduct. Het onderzoek is gericht op de mogelijkheid om biobrandstoffen te produceren in de vorm van gas, vloeistof en vaste stof waaruit de elementen fosfor, stikstof en magnesium kunnen worden gehaald.

Het totale budget voor de genoemde projecten is ruim 4 ton en valt onder het ERA-net SURPLUS programma (Sustainable and resilient agriculture for food and non-food systems), ten behoeve van de topsector Agri&Food.