Lees verder
Het Belgische innovatiecluster Catalisti start twee nieuwe bioeconomie-projecten: Enzymares en BIOPOL4MOTIVE.
Redactie / Antwerpen

Enzymares is een interclusterproject van Catalisti, Blauwe Cluster en Flanders’ FOOD. Het gaat een enzymvoorspellingstoolbox ontwikkelen om bedrijven te helpen de ontdekking van enzymen te versnellen en de time-to-market voor nieuwe enzymen te verkorten, door:

  • een verbeterde databank van hoge kwaliteit die verschillende soorten moleculaire en biologische gegevens integreert;
  • het opnemen van ecologische informatie over het organisme en zijn habitat, aangezien organismen die in extreme habitats leven, veel waarschijnlijker enzymen zullen produceren die onder extreme (industriële) omstandigheden kunnen presteren;
  • de opname, in een vroeg stadium, van procesparameters en prestatiebehoeften, om er zeker van te zijn dat enzymen inderdaad geschikt zijn voor hun doel, om het aantal kwalitatieve treffers aanzienlijk te verhogen, en om de doorlooptijd te verkorten.

Met zijn innovatieve toolbox zal Enzymares bijdragen aan het succes van enzymen als duurzame biokatalysatoren en zo bedrijven ondersteunen bij het duurzamer maken van hun processen.

Duurzaam akoestisch schuim

BIOPOL4MOTIVE zal autofabrikanten en hun toeleveranciers ondersteunen bij het duurzamer maken van flexibel polyurethaan (PU)-schuim dat wordt gebruikt in akoestische interieurs van auto’s. Het project zal twee soorten PU-systemen creëren (namelijk zeer veerkrachtig en visco-elastisch) met een substantieel biogebaseerd gehalte, zonder functioneel verlies en tegen een aantrekkelijke kostprijs.

In het kader van het beleidsplan voor de bio-economie van de Vlaamse regering was BIOPOL4MOTIVE het eerste clusterproject dat van VLAIO het bio-economie-label kreeg.

Beeld: Design_Cells/Shutterstock