Lees verder
Het Vlaamse innovatiecluster Catalisti zoekt industriële partners die willen bijdragen een aan de ontwikkeling van een AI-toolbox waarmee nieuwe enzymen sneller beschikbaar zijn te maken voor industriële processen.
Redactie / Gent

Enzymen worden in veel industriële sectoren gebruikt, waaronder de chemische, voedingsmiddelen-, (water-) voer-, landbouw-, cosmetische, farmaceutische en nutraceutische industrie. Ze helpen om routinematig efficiëntere, duurzamere en economisch meer concurrerende industriële productieprocessen te ontwikkelen. Het aanbod is echter beperkt en er is een onvervulde behoefte aan nieuwe, verbeterde en/of meer veelzijdige enzymen.

Veel potentiële enzymen blijven echter grotendeels onontgonnen omdat een ​​grootschalig biologisch ontdekkingsproject tijdrovend en duur is. Recente ontwikkelingen in de moleculaire technologie maken echter een high-throughput screening van potentiële enzymen mogelijk op basis van genomische gegevens. Deze gegevens vertalen naar enzym-annotatie en functiespecificiteit en uiteindelijk reactieomstandigheden en productie vereist echter een hoog niveau van multidisciplinaire expertise. Daarom wil het Vlaamse speerpuntcluster Catilisti een multidisciplinair consortium oprichten met voldoende academische en industriële expertise om deze kennispijplijn te vertalen naar een haalbaar algoritme en een AI-toolbox die de ontdekking van nieuwe enzymen kan stimuleren en, nog belangrijker, tot een kortere time-to-market zal leiden voor industrieën.

Kennispartners in dit vierjarige project, genaamd Enzymares, zijn UGent, KU Leuven, VIB, VITO, en de Bio Base Europe Pilot Plant. Het projecte wordt ondersteund door De Blauwe Cluster en Flanders’ FOOD. Industriële partners kunnen zich aanmelden via Catalisti. Reageren kan tot 20 november 2020.

Beeld: Buntan/Shutterstock