Lees verder
GreenLab, een biotechbedrijf uit de VS dat complexe eiwitten in maïs produceert, kondigde in december een nieuwe samenwerking aan met Ginkgo Bioworks, dat een platform heeft ontwikkeld voor celprogrammering en biobeveiliging. GreenLab ontwikkelt een product met als doel PFAS af te breken en zal Ginkgo Enzyme Services inzetten om een nieuw enzym te ontdekken dat van cruciaal belang is voor gebruik in deze toepassing.
Redactie / Jonesboro

De gepatenteerde technologie van GreenLab maakt het mogelijk om enzymen en andere eiwitten in een maïskorrel te kweken. Hierdoor kan de productie worden opgeschaald over hectares maïsvelden, met weinig extra aanloopkapitaal en infrastructuur. Nadat het gewenste eiwit met een minimum aan afval uit de korrel is gehaald, kan het grootste deel van de gebruikte maïs verder worden verwerkt in de bestaande waardeketen, waaronder voedsel, voer of brandstof.

PFAS-afbraak

PFAS, kort voor “per- en polyfluoralkylstoffen”, beschrijft een groep chemische stoffen die al tientallen jaren worden gebruikt in anti-aanbak- en waterafstotingsmiddelen. Ze dragen de bijnaam ‘forever chemicals’ vanwege hun persistente aard en hun onvermogen om af te breken in het milieu. Ze worden in verband gebracht met veel gevaarlijke gezondheidseffecten, waaronder kanker, schade aan de voortplanting en het immuunsysteem en andere ziekten.

De afbraak van PFAS is een zeer complex probleem en momenteel zijn er nog geen PFAS-afbrekende enzymen op de markt. GreenLab wil deze uitdaging aangaan door gebruik te maken van Ginkgo Enzyme Services voor het ontdekken en ontwikkelen van een nieuw enzym voor gebruik in hun PFAS-afbraaktoepassing. Hierbij werkt GreenLab ook samen met Allonia, een biotechbedrijf dat al een fysieke oplossing heeft ontwikkeld voor het scheiden en concentreren van PFAS uit water.

Zie de websites van GreenLab en Ginkgo Bioworks voor meer informatie

Beeld: Photoongraphy/Shutterstock