Lees verder
Onderzoekers van de Amerikaanse Princeton University hebben een bacterie gevonden die in staat is om met koolstof-fluorverbindingen (PFAS) verontreinigde grond te saneren.
Redactie / Groningen

De bacterie, Acidimicrobium-bacterie A6, verwijderde in het laboratoriumonderzoek binnen 100 dagen 60% van PFAS – specifiek perfluoroctaanzuur (PFOA) en perfluoroctaansulfonaat (PFOS), melden de onderzoekers in een artikel in het tijdschrift Environmental Science and Technology.

Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan PFAS schadelijk kan zijn voor de menselijke gezondheid. Verontreinigingen met PFAS leiden dan ook tot grote problemen in de Nederlandse bouwwereld, nu de Nederlandse overheid ineens een richtlijn heeft uitgebracht die het verplaatsen van grond met deze stoffen verbiedt.

Pizzadozen

PFAS wordt sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw op grote schaal gebruikt in een veelheid van producten. “Doordat het jarenlang aan onze aandacht is ontsnapt, kom je het tegenwoordig overal tegen, in tefalpannen, blusschuim, kleding of zelfs pizzadozen en uiteindelijk in de bodem”, zegt Sytze Keuning, directeur van het Bioclear Earth in Groningen en bestuurder van de Bio Cooperative Noord-Nederland. Hij is expert op het gebied van biologische bodemsanering.

“Het gaat om een groep zeer hardnekkige verbindingen. Daar zijn ze ook voor ontworpen. Maar ik ben optimistisch. In het verleden hebben we al meer moeilijke stoffen onder de knie gekregen, zoals perchloorethyleen. Daarvan werd beweerd dat er maar een paar procent biologisch kon worden afgebroken. Wij hebben een reactorsysteem ontwikkeld waarmee we tegenwoordig 99,9% van deze stof omzetten. Met geduld en wat hulp van de natuur kom je een heel eind.”