Lees verder
Consumenten die via papieren rietjes drinken, lopen de kans PFAS binnen te krijgen. Dat constateren onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen. Zij bestudeerden de samenstelling van 39 commercieel verkrijgbare merken rietjes van verschillende materialen, die een eco-vriendelijk alternatief moeten vormen voor wegwerpplastics.
Redactie / Antwerpen

“Het verminderen van het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik helpt de gezondheid van mensen en de planeet te beschermen”, zei Eurocommissaris Frans Timmermans nog optimistisch in 2021, bij de presentatie van de Single Use Plastics Act (SUP). Met deze regels wil de EU plastics voor eenmalig gebruik verbieden. Grote fastfoodketens stapten daarop massaal over op papieren rietjes.

Nu blijken deze rietjes helemaal niet zo goed te zijn voor de gezondheid. Vooral rietjes van plantaardige materialen zoals bamboe en papier bevatten meer toxische polyfluoroalkyl-houdende stoffen (PFAS) dan ‘gewone’ plastic rietjes. Daaronder bevonden zich ook stoffen als PFOA en PFBS, die bekend staan als ‘substances of very high concern’ (zeer zorgwekkende stoffen) binnen het Europese registratiesysteem voor chemische stoffen, REACH. Deze stoffen zijn toxisch, niet biologisch afbreekbaar en hopen zich op in het milieu en in het lichaam van mens en dier. Bovendien worden ze in verband gebracht met sommige soorten kanker.

Begin dit jaar nog dienden Nederland, Duitsland, Noorwegen, Denemarken en Zweden samen een voorstel bij de European Chemicals Agency (“ECHA”) in om het gebruik van PFAS aan banden te leggen. Het onderzoek van de Universiteit van Antwerpen onderstreept de urgentie van een dergelijke maatregel.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Food Additives & Contaminants:

Pauline Boisacq, Maarten De Keuster, Els Prinsen, Yunsun Jeong, Lieven Bervoets, Marcel Eens, Aian Covaci, Tim Willems & Thimo Groffen (2023) Assessment of poly- and perfluoroalkyl substances (PFAS) in commercially available drinking straws using targeted and suspect screening approaches, Food Additives & Contaminants: Part A, DOI: 10.1080/19440049.2023.2240908

Beeld: Svitlana Kriukova/Shutterstock