Lees verder
Rietjes zijn ongetwijfeld één van de domste plastic producten die de mens ooit heeft bedacht. Ze zijn feitelijk overbodig, geproduceerd van eindige, fossiele grondstoffen, worden na eenmalig gebruik weggegooid, maar gaan een eeuwigheid mee.
Redactie / Singapore

Toch is er een hele fastfood-industrie in paniek, nu rietjes in steeds meer landen lijken te worden verboden. Er moet een vervanger worden gezocht die gewoon vergaat in de bodem of in het (zee)water. Veel kunststoffen die het label biologisch afbreekbaar dragen, zoals PLA, blijken in de praktijk alleen effectief te composteren onder gecontroleerde omstandigheden, niet als ze in de natuur belangen.

Een onderzoeksteam van het New Materials Institute van de Universiteit van Georgia en de RWDC Environmental Stewardship Foundation gaat nu echter volledig biologisch afbreekbaar plastic rietjes ontwikkelen, gemaakt van polyhydroxyalkanoaten of PHA. Dat is mogelijk doordat RWDC Industries in juli de hoofdprijs van $ 719.000 won van de Liveability Challenge van Temasek Foundation Ecosperity in Singapore.

Laboratoriumtesten

Er worden prototypen van de rietjes gemaakt, om te testen of ze consistent kunnen worden geproduceerd, op een schaal die voldoet aan de wereldwijde vraag en of ze echt volledig biologisch afbreekbaar zijn in de bodem en het water. Dat wordt grotendeels getest in een laboratorium van het New Materials Institute, gebouwd met subsidie van RWDC.

Het UGA New Materials Institute zet zich in om afval te voorkomen door het ontwerp van materialen en systemen die voldoen aan Green Engineering-principes. Het instituut werkt samen met de industrie en het bedrijfsleven om materialen voor hun gebruik te ontwerpen die biobased, volledig biologisch afbreekbaar of volledig recyclebaar zijn en veilig zijn voor mens, dier en planeet. Daarnaast werkt het samen met bedrijven, overheden, stichtingen en andere organisaties om systemen opnieuw te ontwerpen, zodat ze minder afval genereren en circulariteit in materialenbeheer bevorderen.

Meer weten over PHA?

Op 4 september is het eerste PHA World Congres in Keulen. Meer over afbreekbare plastics is ook te leren tijdens het symposium Biodegradable plastics… When and where? van het Centre of Excellence Biobased Economy op 3 oktober, in Breda. Beide evenementen zijn te vinden in de agenda.