Lees verder
Bioplastics Magazine en Jan Ravenstijn organiseren op 4-5 september 2018 het 1e PHA-platform World Congress in Keulen, Duitsland.

PHA (Poly-Hydroxy-Alkanoates of polyhydroxy-vetzuren) is een familie van biobased polyesters. Zoals veel zoogdieren, waaronder mensen, energiereserves houden in de vorm van lichaamsvet, zijn er ook bacteriën die intracellulaire reserves van polyhydroxyalkanoaten bevatten. Hier slaan de micro-organismen een bijzonder hoog niveau van energiereserves op (tot 80% van hun eigen lichaamsgewicht) voor wanneer hun bronnen van voeding schaars worden. Voorbeelden voor dergelijke polyhydroxyalkanoaten zijn PHB, PHV, PHBV, PHBH en nog veel meer. Dat is waarom we het hebben over het PHA-platform.

Dit PHA-platform bestaat uit een grote verscheidenheid aan biobased kunststoffen, gemaakt van veel verschillende hernieuwbare bronnen. Afhankelijk van het type PHA, kunnen ze worden gebruikt voor toepassingen in films en stijve verpakkingen, biomedische toepassingen, auto’s, consumentenelektronica, apparaten, speelgoed, lijmen, kleefstoffen, verven, coatings, vezels voor geweven en niet-geweven inkt en inkten voor de FDA-producten. PHA’s bestrijken dus een breed scala aan eigenschappen en toepassingen.

Het PHA Wereldcongres zal de voortgang, uitdagingen en marktkansen voor de vorming van dit nieuwe polymeerplatform bespreken. Elke stap in de waardeketen zal worden behandeld. Grondstoffen, polymeerproductie, compounding, polymeerverwerking, toepassingen, kansen en end-of-life-opties zullen worden besproken door partijen die actief zijn op elk van deze gebieden. Ook wordt gekeken naar vooruitgang in onderliggende technologische uitdagingen.