Lees verder
Bedrijven reageren verschillend op de aankondiging van de Europese Commissie en de Britse regering eind mei, dat wegwerpproducten worden verboden.
Redactie / Brussel

McDonalds in het Verenigd Koninkrijk en Ierland stapt al in september over op papieren rietjes. McDonalds Nederland wil plastic rietjes volgend jaar wegdoen, maar wat daarvoor in de plaats komt, is nog niet bekend. Een woordvoerder zegt in het AD te denken over papieren rietjes, of een tuutje zoals bij koffiebekers. Dat is echter ook van plastic.

Vorige week maakte woonwarenhuis Ikea bekend vanaf 2020 te stoppen met plastic rietjes, bordjes, bekertjes en tasjes. NS Retail verving onlangs hun plastic roerstaafjes uit de Kiosken op de Nederlandse treinstations door houten stokjes, maar blijft voorlopig wel rietjes meegeven bij milkshakes.

De Europese Commissie wil vaart maken met het weren van milieuvervuilende plastics. Dat lukt alleen als de lidstaten en het Europees Parlement er voorrang aan geven. Vice-Commissievoorzitter Frans Timmermans is er positief over. ‘Van onze burgers is 87 procent bezorgd over de impact van plastic op onze leefomgeving. Het zit in lucht en water, in ons voedsel en ons lichaam. Dat aanpakken is nodig en urgent’, aldus Timmermans.