Lees verder
Delft Advanced Biorenewables (DAB) heeft een bioreactor ontwikkeld die in een doorlopend fermentatieproces uit biomassa oleochemicaliën produceert en ze ontdoet van water. Het nieuwe proces verhoogt de productie tot wel dertig procent en spaart dure centrifuges uit. Dat meldt Petrochem, het blad voor de olie- en chemische industrie in de Rijn/Schelde-delta.
Redactie / Delft

Via fermentatie zijn uit organische reststromen als lignine, cellulose en suikerbietpulp producten te maken als biobutanol en geur- en kleurstoffen. Met steun van BE-Basic en TKI-BBE ontwikkelde DAB hiervoor een efficiënt en grootschalig biotechnologisch proces, dat bovendien energiezuinig is. Zo worden gasbelletjes in de reactor geblazen, die zich hechten aan de olie. Het mengsel drijft daardoor naar de oppervlakte. Op die manier wordt 95% van het water al in de reactor van de olie gescheiden.

Kostenbesparend

Voor de verdere scheiding is nog slechts een kleine centrifuge nodig, wat kosten bespaart. Ook is de productie tien tot dertig procent hoger en dalen de kosten navenant. Wel is een extra zuiveringsstap nodig.

DAB neemt een bioreactor van 1.000 liter in gebruik op de ChemieLink-locatie Bioprocess Pilot Facility in Delft. Daar gaat het bedrijf zich allereerst richten op de productie van hoogwaardige geur- en smaakstoffen die chemisch lastig zijn te maken, zoals sinaasappelsmaak, of die in de natuur niet of in lage concentraties voorkomen. Ook biobutanol om bij benzine te mengen is een optie. Volgens CEO Kirsten Steinbush is DAB nu al in gesprek met verschillende partijen om gezamenlijk een consortium te vormen.

YES!Delft

Delft Advanced Biorenewables is één van de start-ups die voortkomen uit de ‘tech incubator’ YES!Delft, in 2005 opgezet door TU Delft, de gemeente Delft en TNO.