Lees verder
Bioplastic-productie op basis van oliën, vetten, hout en stro is zowel technisch én economisch haalbaar op industriële schaal.
Den Haag

Dat toonde TNO samen met partners AVA Biochem, Evonik, Fraunhofer-Gesellschaft, Novamont en VTT aan in het Europese project BioConSepT, dat na vier jaar is afgerond. De zes consortiumpartners demonstreerden hoe op grote schaal furandicarboxylic acid (FDCA) kan worden gemaakt met tweede generatie grondstoffen en onzuiver proceswater. Het polymeer FDCA kan worden gebruikt voor de productie van PEF; een biobased alternatief voor het bekende PET dat in de frisdrankindustrie veelvuldig wordt toegepast.

 

Kosten 70% gedaald


Volgens projectleider ir. Nadine Wennersbusch van TNO zijn de kosten in de vier jaar dat het project liep teruggebracht met bijna 70%. Aan het begin van BioConSepT kostte FDCA 10 euro per kilo. Inmiddels is dat 3 euro per kilo. ‘Dat is veelbelovend. AVA Biochem gaat nu door met het werk om de technologie op te schalen naar commercieel niveau.’

Het winnen van grondstoffen uit biomassa is meer dan een technisch vraagstuk. Er zijn ook politieke, economische en logistieke kwesties. Daarom werkten de partners in BioConSepT ook met een serious game. Daarover berichtte Agro&Chemie al eerder.

TNO komt graag in contact met andere bedrijven die met de nieuwe procestechnologie voor FDCA willen werken of samen met TNO vergelijkbare processen willen ontwikkelen. Meer informatie is op te vragen via e-mail aan Nadine Wennersbusch.

Zie ook: