Lees verder
Europa bevindt zich in de voorhoede van de industriële biotechnologie-innovatie. De EU moet dringend actie ondernemen om deze innovatiekracht te vertalen in schaalvergroting en grootschalige productie binnen Europa.
Redactie / Wenen

Alleen zo is het mogelijk om de ambitieuze klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen te verwezenlijken en de volgende generatie van wereldwijd concurrerende industrieën te creëren. Dat staat in de EFIB Verklaring van Wenen 2021. Die werd eerder deze maand gepresenteerd tijdens het Europese Forum voor Industriële Biotechnologie, de EFIB conferentie waarbij de 25e verjaardag van EuropaBio is gevierd.

Biotechnologie in Europa droeg in 2018 bijna €80 miljard bij aan de bruto toegevoegde waarde, leverde 900.000 banen op en groeide gemiddeld 4,1% per jaar, dat is twee keer zo snel als de totale economie van de EU (1,9%).

Doortastend optreden

Europa heeft een onderzoek- en innovatie-ecosysteem van wereldklasse, maar moet de rijke innovaties wel benutten en doortastend optreden bij het opschalen van de industrie, stelt de Verklaring van Wenen. Anders dreigt de Europese industrie een klant te worden van fabrikanten elders in de wereld, in plaats van zelf de duurzame producten van de volgende generatie te produceren. Dit zou ten koste gaan van het eigen industriële concurrentievermogen en de economische ontwikkeling. Er is dus een evolutie nodig van niche- naar grootschalige biologische productiesystemen over de sectoren heen, geïntegreerd in de procesindustrie, fabricage en recycling.

Om dit te faciliteren, moeten de instellingen van de Europese Unie en de lidstaten een regelgevings- en marktkader tot stand brengen dat langetermijninvesteringen en de groei van zijn basis in wetenschap en bedrijfsleven stimuleert. Zo moet de EU:

  • de GGO-wetgeving (rondom genetisch gemodificeerde organismen) moderniseren;
  • burgers voorlichten over de rol van geavanceerde oplossingen en technologieën in hun dagelijks leven en bij de verwezenlijking van de klimaat- en milieudoelstellingen;
  • EU-financieringsmechanismen inzetten om bij te dragen aan de commerciële opschaling van nieuwe biogebaseerde technologieën en processen binnen Europa.

Dit zijn volgens de opstellers van de verklaring geen zaken die kunnen wachten. De klok tikt en de race om CO2-emissies met 55% te verlagen is wereldwijd ingezet, met minder dan 10 jaar te gaan.

De volledige verklaring is te lezen op de website van EFIB.

Beeld: Billion Photos/Shutterstock