Lees verder
Tijdens het Europees forum voor industriële biotechnologie en de bio-economie (EFIB) in oktober dit jaar werd de 'EFIB 2021 Vienna Statement' (Verklaring van Wenen) gepubliceerd. Het was de start van een jaarlijkse oproep tot actie van EuropaBio-leden, met beleidsvragen en -acties die op korte termijn van cruciaal belang zijn voor de totstandbrenging van een bio-economie in Europa.
Redactie / Brussel

In de verklaring wordt erop gewezen dat de klok tikt voor de Europese ambities op het gebied van klimaat en concurrentievermogen. Europa moet een regelgevings- en marktkader tot stand brengen dat langetermijninvesteringen in en groei van zijn wetenschappelijke en bedrijfsbasis mogelijk maakt. Er moet dringend actie worden ondernomen om de wetgeving voor genetisch gemodificeerde organismen (GGO) aan te passen, de waarde van industriële biotechnologie voor de samenleving, het milieu en de economie aan te tonen en prioriteit te geven aan investeringen in de commerciële opschaling van nieuwe biogebaseerde technologieën en processen in Europa, zodat deze impact hebben op de gangbare productiemethoden.

De Verklaring van Wenen van de EFIB verdient een breder publiek. Daarom wordt zij op 30 november opnieuw gelanceerd, om duidelijk te maken wat de uitdaging voor Europa is en te bespreken wat dit betekent voor beleid, regelgeving, investeringen en innovatie.

Claire Skentelbery, directeur-generaal van EuropaBio, zal de EFIB Verklaring van Wenen toelichten en een paneldiscussie modereren met:

  • Simone Schmiedtbauer, lid van het Europees Parlement
  • Stefan Buchholz, hoofd O&O voor de divisie Voeding & Verzorging, Evonik
  • Elke Duwenig, Senior Expert Global Regulatory / Public & Government Affairs Biotechnologie, Voeding & Gezondheid, BASF
  • James Philp, beleidsanalist, afdeling Wetenschap en Technologie, OESO.

Lees de volledige verklaring van Wenen en neem deel aan de discussie in de 12 maanden, tot de volgende EFIB-conferentie in Vilnius, Litouwen (oktober 2022).

Beeld: Nok Lek/Shutterstock