Lees verder
De eiwittransitie streeft naar een betere balans in het consumeren van dierlijke en alternatieve eiwitten. De productie van alternatieve eiwitten is doorgaans minder belastend is voor het milieu.
Redactie / Doetinchem

Uitblinkers in de eiwittransitie waren in 2023 de volgende 10 bedrijven, volgens Food&Agribusiness / Eiwit magazine:

 1. Boermarke
  Zuivelverwerker Boermarke besloot in 2023 volledig over te gaan op de productie van plantaardige zuivelalternatieven zoals yoghurt, ijs en kaas.
 2. McDonald’s
  McDonald’s staat bekend om hamburgers, maar introduceert steeds meer plantaardige alternatieven voor zijn bekende klassiekers van rundvlees en kip. In 2023 verscheen zelfs een vega-variant van de oer-Hollandse McKroket op het menu.
 3. Albert Heijn
  Albert Heijn gaf in 2023 plantaardig een herkenbare plek in de schappen met het nieuwe huismerk AH Terra. Het bevat plantaardige zuivel, broodbeleg, groentespreads, plantaardige kaas en vleeswaren, plantaardige vleesvervangers, en producten als plantaardige mayonaise, margarine, borrelhappen en plantaardige garnalen.
 4. Green Protein Alliance
  De Green Protein Alliance lanceerde in 2023 de Eiweet-monitor, waarmee in kaart is te brengen hoe de verhoudingen plantaardige en dierlijke eiwitten verandert in supermarkten. Uniek: alle Nederlandse supermarktketens delen hiervoor hun data.
 5. De Nieuwe Melkboer
  De Nieuwe Melkboer haalde eerder sojateelt naar Nederland en opende in 2023 de eerste productielocatie voor verwerking van soja tot plantaardige yoghurt, in hun voormalige koeienstal.
 6. BOON
  BOON doet wat aan het stoffige imago van peulvruchten in het conservenschap, met opvallende nieuwe gekleurde kartonnen verpakkingen.
 7. Foodvalley
  Netwerkorganisatie Foodvalley verbindt een breed scala aan spelers in de eiwittransitie met elkaar: de voedingsindustrie, van start-ups tot gevestigde bedrijven, alsook academische instellingen en overheden. In het voorjaar van 2024 presenteert Foodvalley de Eiwittransitiekaart NL.
 8. Avebe
  Zetmeelproducent Avebe is de grootste producent van plantaardig eiwit van Nederland. In 2023 presenteerde het een reeks productinnovaties, zoals vegan ijs en ei.
 9. Eiwitboeren van Nederland
  Eiwitboeren, een club van boeren van vlinderbloemige eiwitrijke gewassen, willen Nederlandse peulvruchten (zoals veldbonen, lupine of kikkererwten) op de kaart zetten en lanceerden in 2023 een eigen beeldmerk hiervoor.
 10. FrieslandCampina
  Friesland Campina, een coöperatie van melkveehouders, introduceerde in 2023 drie zuivelvervangers op de markt en deed een proef met haver- en sojateelt. Het bedrijf maakt ook vleesvervangers.

De Top 10 Eiwit Uitblinkers 2023 is door de redactie van Food & Agribusiness en Eiwit magazine samengesteld. Daarbij zijn bedrijven beoordeeld op zaken als innovatie, tastbare en meetbare successen, zichtbaarheid en groeipotentieel.

Zie de website voor meer informatie.

Beeld: dropStock/Shutterstock