Lees verder
De dunne darm neemt de eiwitten in vleesvervangers minder goed op in de bloedbaan dan eiwitten uit kipfilet. Dat concluderen Amerikaanse voedingswetenschappers nadat zij darmweefsel kweekten in het lab, meldt New Scientist.
Redactie / 's-Hertogenbosch

Het onderzoek werd uitgevoerd door Da Chen en Osvaldo Campanella van de Ohio State University. Zij ontdekten dat het menselijk lichaam eiwitten uit plantaardige vleesalternatieven gemaakt met tarwe en soja mogelijk minder goed opneemt dan eiwitten uit kip.

De opname van plantaardige eiwitten bleek bij laboratoriumonderzoek ongeveer twee procent lager dan de opname van eiwit uit kipfilet. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat vleesvervangers slechter oplosbaar zijn in water.

Ondanks hun resultaten blijft het team erbij dat plantaardige vleesalternatieven waarschijnlijk een goede eiwitbron zijn. Ze leveren een goede combinatie van aminozuren en kunnen een adequate aanvulling zijn op een goed uitgebalanceerd dieet.

Beeld: nnattalli/Shutterstock