Lees verder
Als er iets ruimte kost in het dichtbevolkte Nederland, is het wel de energietransitie. Dat zegt Boris Hocks, directeur van het bureau Generation Energy, een van de adviesbureaus die hebben meegewerkt aan de Nederlandse Klimaattafels. Hij gaf een boeiende presentatie over ruimtelijke ordening in het klimaatdossier tijdens de GeoBuzz in ‘s-Hertogenbosch, de vakbeurs van Geo-Informatie Nederland en GeoBusiness Nederland. Toepasselijke ondertitel: ‘…en dan moet het ook nog allemaal passen.’
Redactie / 's-Hertogenbosch

Hocks verbaast zich over het gemak waarmee sommigen over het ruimtebeslag van de energietransitie spreken. Zonder rekening te houden met het feit dat er méér vraagstukken zijn die ruimte claimen dan alleen de verduurzaming van de energievoorziening. Denk aan landbouw en natuur, biodiversiteit, klimaatadaptatie, waterveiligheid, industrie, transport/mobiliteit en verstedelijkingsopgaven.

De puzzel lijkt haast onontwarbaar. Toch heeft het bureau van Hocks een studie gemaakt over het langetermijn-perspectief voor Nederland als geheel, in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving en de Rijksoverheid. Het resultaat is een kaart van Nederland in 2100. Daarin zijn alle vraagstukken opgelost: “Simpelweg omdat het moet.” De mogelijke oplossing? Creatief nadenken.

Lees het volledige artikel op Agro&Chemie.