Lees verder
Gasunie investeert tussen 2021 en 2030 € 7 miljard in de aanpassing van haar infrastructuur voor een duurzame energievoorziening. Dat maakte het bedrijf bekend bij het verschijnen van het jaarverslag over 2020.
Redactie / Groningen

Er liggen ambitieuze plannen klaar om het huidige gas-infrastructuurbedrijf naar een duurzame energie­infrastructuuronderneming te transformeren. De aandacht zal in 2030 naast aardgastransport in toenemende mate liggen op groen gas, waterstof, CO2 en warmte op een veilige, betrouwbare en betaalbare manier. Door partijen bij elkaar te brengen, samen te werken en te verbinden faciliteert Gasunie de markt en samenleving om de ambitieuze klimaatdoelen te realiseren van Nederland, Duitsland en de Europese Unie.

Han Fennema, CEO van Gasunie: “De investeringen en transformatie zijn noodzakelijk, willen Nederland en Duitsland in 2050 klimaatneutraal worden. Zo’n 30-50% van de energievoorziening in 2050 zal namelijk bestaan uit moleculen in gasvormige toestand. Hierin kun je energie goedkoop opslaan en over grotere afstanden transporteren. Onze infrastructuur zal op veel punten gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet. Op elk moment kan daar groene stroom worden omgezet naar gas en omgekeerd naar gelang de vraag en het aanbod.”

Waterstofbackbone

Het meest ambitieuze project waar Gasunie in 2020 mee bezig was, is de ontwikkeling van een nationaal transportnet voor waterstof, de hydrogen backbone. Deze sluit de grote industriële centra aan op installaties waar straks blauwe en groene waterstof wordt gemaakt. Zo kunnen grote bedrijven van het aardgas af, reduceren ze enorme hoeveelheden CO2-emissies en blijven werkgelegenheid, exportkracht en innovatievermogen voor de Nederlandse economie behouden.

Voor dit net zet Gasunie bestaande gasleidingen in die vrijkomen door de dalende aardgasvraag. Door deze waterstofinfrastructuur kunnen Nederland en Noord-Duitsland de Europese hoofdrol gaan spelen in de mondiaal wordende waterstofmarkt, net zoals ze dat nu doen voor aardgas.

De backbone kan er al in 2026 liggen. Er is een investering mee gemoeid van € 1,5 miljard.

Aardgas blijft

Dit alles wil niet zeggen dat de rol van aardgas in Noordwest-Europa is uitgespeeld, zo zegt Fennema: “In 2030 heeft Nederland nog altijd 75% van de huidige jaarlijkse aardgasbehoefte. Wij werken hard om dit mogelijk te maken en investeren ook op dit gebied grote bedragen. Want in 2022 sluit de NAM de gaskraan van het Groningenveld. Dus moeten we zorgen dat we voldoende buitenlands gas in ons net kunnen ontvangen en via kwaliteitsconversie geschikt kunnen maken voor binnenlands gebruik. Daarnaast is er voldoende gasopslag nodig in de regio ten behoeve van de Nederlandse markt.”

De meeste transitieprojecten worden samen met klanten en andere partners gefinancierd, ondersteund door overheidssubsidies voor aanlooprisico’s en onrendabele toppen. Janneke Hermes, CFO van Gasunie: “Ons eigen aandeel in benodigde investeringen begroten we op dit moment op een totaalbedrag van € 7 miljard, verdeeld over de periode 2021 tot en met 2030. Dat is bijna net zo’n groot bedrag als de totale waarde van onze huidige activa. Maar we zullen ook substantiële bedragen gaan lenen, bijvoorbeeld door de uitgifte van groene obligaties.”

Gasunie behaalde in 2020 een omzet van € 1,372 miljoen, een stijging van 7% ten opzichte van 2019. De winst na belastingen bedroeg € 600 miljoen; € 188 miljoen hoger dan in 2019.

Het jaarverslag 2020 is te vinden op de website van Gasunie.

Beeld: Gasunie/YouTube