Lees verder
Gasunie en LTO Glaskracht Nederland gaan hun krachten te bundelen voor de energietransitie in de Nederlandse glastuinbouwsector.
Redactie / Groningen

Vorige week tekenden de partijen een overeenkomst waarin ze afspreken de mogelijkheden te gaan verkennen voor gezamenlijke projecten om de klimaatdoelstellingen te helpen realiseren. Dit najaar nog worden verdere verkenningen uitgevoerd op het terrein van CO2-voorziening, warmtenetten, biomassatoepassing, hernieuwbaar gas en waterstof. Vanaf 2019 gaan de partners samen concrete projecten ontwikkelen. Ook wordt gezamenlijk inbreng geleverd voor het Klimaatakkoord 2030 dat dit najaar tot stand zal komen.

‘De glastuinbouw heeft een grote opgave en uitdaging om een alternatief te vinden voor aardgas. Door onze expertise en inzet te bundelen kunnen we op meerdere terreinen het verschil maken’, zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland.

Klimaatneutraal

Hans Coenen, directeur Business Development van Gasunie: ‘We werken aan diverse duurzame energie-infrastructuurprojecten die ook ingezet kunnen worden voor een klimaatneutrale glastuinbouw. Plantaardige restproducten kunnen bijvoorbeeld omgezet worden in groen gas, dat dan op zijn beurt weer de kassen kan verwarmen. Ook voor waterstof-infrastructuur ligt daar een mogelijkheid, evenals voor grootschalige warmtenetten. Daarnaast kan CO2 uit de industrie nuttig worden hergebruikt als voedingsstof voor planten. De uitdaging is om dit alles technisch en economisch te laten werken.’

De glastuinbouw heeft de ambitie om in 2040 een klimaatneutrale sector te zijn. Kassen stoten dan geen CO2 meer uit en maken gebruik van duurzame energiebronnen voor de verwarming en belichting voor de teelt van groenten, bloemen en planten. Om dit te kunnen realiseren, zijn de ontwikkeling van klimaatneutrale warmte- en CO2-voorzieningen en een infrastructuur om deze warmte en CO2 naar de kassen te brengen van wezenlijk belang. Gasunie levert hieraan een belangrijke bijdrage dankzij haar expertise op het gebied van nieuwe infrastructuur en hernieuwbaar gas.