Lees verder
Circulair denken is de kern een nieuwe landbouw. Dat stelde Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research tijdens de Mansholt-lezing op 19 september 2018 in Brussel.
Redactie / Brussel

‘Het gaat niet langer om het maximaliseren van de opbrengst per koe of per hectare, maar om het optimaliseren van het systeem als geheel’, stelt Fresco. ‘De ketens van veeteelt en akkerbouw worden in zo’n circulair systeem geïntegreerd. Verliezen worden geminimaliseerd, doordat het zuinig omspringen met nutriënten en tegengaan van verspilling centraal staan.’

Circulair denken betekent in essentie dat we naar een systeembenadering toe moeten, waarbij het verwaarden van reststromen is ingecalculeerd, stelde professor Imke de Boer (Dierlijke Productiesystemen) tijdens de Mansholtlezing. In de huidige benadering wordt alleen gekeken naar de ecologische ‘footprint’ van afzonderlijke producten, wat leidt tot een onproductieve food-feedcompetitie.

Nieuwe denkwijze

Volgens professor Martin van Ittersum (Plantproductiesystemen) vergt een circulaire benadering een compleet nieuwe denkwijze. ‘Het gaat niet langer om de grootst mogelijk oogst. We moeten veel meer gaan kijken naar de kwaliteit en kwantiteit van het gehele gewas, dus ook het stro en de bladeren. En we moeten van homogene teelten toe naar gemengde teelten.’

Circulariteit zal ook in het komende nieuwe Europese kaderprogramma een belangrijk begrip zijn, stelde Jose Ruiz Espi van het directoraat-generaal Landbouw van de Europese Commissie. Dit brengt uitdagingen met zich mee, onder meer op het gebied van wetgeving, die echter ook bedoeld is om EU-burgers te beschermen en niet altijd zo snel kan worden bijgesteld als marktpartijen wensen.