Lees verder
"Wil waterstof meer draagvlak krijgen, dan zijn grensoverschrijdende samenwerking en regie nodig, met misschien wel een Deltacommissie voor de energietransitie”. Dat zegt Hans van Vliet bij zijn afscheid als lid van het Kernteam H2Platform.
Redactie / Groningen

“Het is niet alleen maar roepen ‘we moeten van het gas af!’ Ergens moeten uit plannen ook besluiten volgen over zeer grootschalige investeringen en dat moet je niet alleen aan de markt overlaten. Want wie gaat er miljarden investeren in fabrieken en infra als we nog wat zwalken in onze besluitvorming?”

Een soort Deltacommissie voor de energietransitie kan voor doorbraken zorgen. Die kan volgens Van Vliet de regie nemen en voor investeerders de juiste basis leggen om de transitie gezamenlijk gedaan te krijgen. Voorwaarden zijn dan wel dat de organisatie los staat van de politiek, de invulling niet maar aan de markt overlaat, niet wordt afgerekend op gedurfde uitspraken en zich verre houdt van het laten maken van een eindeloze stroom rapporten over voor- en nadelen.

Internationaal samenwerken

“Regie zou ook duidelijk moeten maken waar we precies met H2 aan de gang zouden willen, wáár het minder haalbaar lijkt en een andere vorm van duurzame energie nodig is.” Van Vliet denkt namelijk niet dat de gehele energiebehoefte van Nederland kan worden gedekt met groene waterstof die wordt gemaakt met stroom uit offshore windparken. “Als de EU echt groene stroom uit wind wil, heel veel wind, dan heb je voor de hele EU echt ongelofelijk veel windparken voor de kusten nodig. Is dat realistisch?”

Die H2 kan veel goedkoper worden gemaakt in landen waar de zon altijd schijnt, waarna Nederland het in welke vorm dan ook kan importeren. De ambitie om Nederland geheel zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie is volgens Van Vliet een brug te ver: “We importeerden altijd al een deel van onze energie, wat let ons om dat te blijven doen? Onze batterijen, auto’s en kleding komen ook uit verre landen. En gaan we stoppen met de export van varkensvlees en aardappels? Moeten al die andere landen op deze punten ook maar zelfvoorzienend worden of blijven we een beetje mondiaal denken?”

Lees het volledige interview met Hans van Vliet op H2Platform.

Beeld: petrmalinak/Shutterstock