Lees verder
Wageningen Food and Biobased Research heeft samen met bierbrouwer Heineken en veevoerfabrikant Duynie (onderdeel van Royal Cosun) een nieuw proces ontwikkeld om eiwit uit bierbostel te gebruiken in voedsel.
Redactie / Wageningen

De Nederlandse bierindustrie produceert jaarlijks 0,5 miljoen ton bierbostel. Gewoonlijk belandt dit in veevoer. Het onderzoek is erop gericht de waarde van de zijstromen van bierproductie op een duurzame manier te verbeteren.

De grootste uitdaging was om de eiwitten in de bierbostel te scheiden van niet-oplosbare vezelfracties, zoals cellulose, lignine en hemicellulose. Dat is opgelost door de eiwitten in stukjes te knippen en daarna te zuiveren van ongewenste bestanddelen, zoals suikers en mineralen. Het rendement wordt hierdoor wel laag: 25%. Nu wordt gezocht naar verbeteringen van het zuiveringsproces, om de opbrengst te laten stijgen naar zo’n 80%.

Duynie schaalt het proces op tot industriële schaal, waarbij duizenden kilo’s bierbostel per uur worden omgezet in voedingseiwitten. Duynie wil er een eiwitrijk drankje mee maken, maar de eiwitten zijn ook te gebruiken voor bijvoorbeeld de productie van vleesvervangers of vegan kaas.

Het onderzoek duurt 3 jaar en kost € 1 miljoen. Het wordt gefinancierd door de Topsector Agri & Food en de deelnemende bedrijven.

Beeld: Serhii Bobyk/Shutterstock