Lees verder
Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een enzym gevonden dat furanen uit biomassa kan polymeriseren bij lage temperaturen en zonder giftige katalysatoren.
Redactie / Groningen

Deze vinding kan de productie van PEF (het biobased alternatief voor PET) nóg groener maken, volgens hoogleraar polymeerchemie Katja Loos, die het onderzoek leidde.

De productie van furanen vindt al grotendeels plaats met behulp van enzymen. ‘Maar de polymerisatie gebeurt doorgaans met de processen die voor de productie van PET zijn ontwikkeld in de laatste zeventig jaar’, vertelt Loos op de website van de universiteit. ‘Daarvoor zijn katalysatoren met giftige metalen en hoge temperaturen nodig, wat niet zo milieuvriendelijk is.’

Omgekeerde reactie

Loos en haar collega’s vonden een commercieel verkrijgbaar enzym dat dezelfde reactie kan uitvoeren: Candida antarctica lipase B (CALB). Normaalgesproken verbreekt dit esterverbindingen. Door ‘het evenwicht te verschuiven’ in de chemische reactie, bereikten de onderzoekers het tegendeel: het enzym maakt juist esterverbindingen.

De vinding is gepubliceerd in het tijdschrift ChemSusChem. In hun artikel beschrijven de onderzoekers de vorming van verschillende co-polyesters met behulp van CALB uit een aantal verschillende furanen en lineaire monomeren. Zij slaagden erin om de hoeveelheid aromatische eenheden in het polyester zo groot te maken dat het zelfs betere eigenschappen heeft dan PET.