Lees verder
Vluchtelingen die als statushouder in Nederland terechtkomen, barsten vaak van het talent, maar hun diploma’s zijn hier ongeldig. Met een speciaal leerwerktraject geeft de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) deze mensen de kans om hun kwaliteiten voor de energietransitie in te zetten.
Redactie / Arnhem

Het HAN Talencentrum, Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) keken specifiek naar statushouders. “Deze groep vaak over het hoofd wordt gezien, maar juist heel belangrijk kan zijn in de energietransitie. Er zitten mensen tussen met groot potentieel”, zegt Mieke de Vries, projectleider van het leerwerktraject vanuit het SEECE. “We zoeken altijd mensen die zich willen (om)scholen tot hooggekwalificeerde engineers.”

Het leerwerktraject leidt een kleine groep binnen 2,5 jaar naar een baan in de energietransitie. In het voorbereidende halfjaar krijgen ze fulltime les in Nederlands en Engels. Bovendien wordt hun wis- en natuurkundekennis bijgespijkerd, als voorbereiding op een 2-jarige Associate Degree-opleiding in Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde of Gebouwgebonden Installatietechniek. Daarbij krijgen ze één dag per week les en werken ze 4 dagen in de energiebranche.

De Vries: “Maatschappelijk is dit een belangrijk initiatief. Het laat zien hoe gebaat Nederland is bij een diverse samenleving. Hoe meer je ziet dat statushouders een steentje bijdragen aan de maatschappij en de energietransitie, hoe normaler het wordt. Daarmee verdwijnen hopelijk ook wat vooroordelen. Het is een win-winsituatie.”

Lees op de website van HAN het verhaal van een statushouder die het leertraject volgt.

Beeld: Shutterstock