Lees verder
Dankzij een genetische aanpassing die gericht is op RNA kunnen gewassen aanzienlijk meer voedsel opleveren en zijn ze beter bestand tegen droogte, melden wetenschappers van de Universiteiten van Chicago, Peking en Guizhou.
Redactie / Chicago

In eerste proeven verdrievoudigde de opbrengst door de toevoeging van een gen dat een eiwit genaamd FTO codeert onder laboratorium-omstandigheden. In veldproeven groeiden de planten 50% groter en leverden ze 50% meer rijst of aardappelen op. De wortels werden langer, de fotosynthese werkte efficiënter en de planten waren beter bestand tegen droogtestress.

“De verandering is echt dramatisch,” zei prof. Chuan He van de Universiteit van Chicago, die samen met prof. Guifang Jia van de Peking Universiteit het onderzoek leidde. “Bovendien werkte het bij bijna elk type plant waarmee we het tot nu toe hebben geprobeerd, en het is een heel eenvoudige modificatie om te maken.”

De onderzoekers en andere vooraanstaande deskundigen zijn hoopvol gestemd over de mogelijkheden van deze doorbraak, vooral gezien de klimaatverandering en andere vormen van druk op gewassystemen wereldwijd.

Vraag naar voedsel neemt toe

Uit een recente studie van Wageningen Universiteit en Research, IIASA en de Universiteit Twente in Nederland blijkt dat de wereldwijde vraag naar voedsel in de periode 2010-2050 met 35 tot 56% zal toenemen als gevolg van de bevolkingsgroei, de economische ontwikkeling, de verstedelijking en andere factoren. Op dit moment hebben 820 miljoen mensen in de wereld niet genoeg te eten. Het verhogen van de opbrengst van gewassen met behulp van RNA-modificatie kan een oplossing zijn. Aan de andere kant overwegen sommige regeringen in rijke landen de voedselproductie te verminderen vanwege het effect van de landbouw op het klimaat, vanwege de uitstoot van broeikasgassen en de biodiversiteit.

Meer informatie is te vinden op de website van de Universiteit van Chicago.

Beeld: University of Chicago