Lees verder
Onderzoekers van de Universiteit van Rennes hebben een nieuw polymeer ontwikkeld uit broccolizaadolie. Het gaat om een bio-polyurethaan dat gevoelig is voor UV-licht. De synthese is isocyanaatvrij.
Redactie / Rennes

Het biopolymeer kan worden toegepast in biosensoren, bio-imaging en optische en elektronische apparaten. Ook is het te gebruiken voor gerichte aflevering van medicijnen in het lichaam.

Unieke structuur

In tegenstelling tot conventionele plantaardige oliën is broccoli-olie rijk aan lange keten-vetzuren, zoals erucazuur. Dit onverzadigde vetzuur komt ook voor in koolzaad, mosterd, spruitjes en boerenkool. De unieke structuur van erucazuur maakt het zeer geschikt voor verdere chemische modificatie, afhankelijk van de beoogde toepassing.

In een special over duurzame polyurethanen van het Journal of Applied Polymer Science beschrijven de Franse onderzoekers van de Universiteit van Rennes de ontwikkeling van het nieuwe biopolymeer. Bij de synthese maakten zij geen gebruik van isocynaat. Deze stof komt wel voor in traditioneel gefabriceerde polyurethanen en is berucht als veroorzaker van astma.