Lees verder
Onderzoekers van de Universiteit van Colorado (Boulder) in de VS hebben een methode ontwikkeld om koolstofneutraal of zelfs koolstofnegatief cement te maken, door CO2 uit de lucht te halen met behulp van microalgen.
Redactie / Boulder

De wereldwijde cementproductie is verantwoordelijk voor 7% van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Het wordt gemaakt van kalksteen dat bij hoge temperaturen wordt verbrand, waarbij grote hoeveelheden CO2 vrijkomen. Dat kan anders. Sommige soorten kalkhoudende microalgen maken namelijk hun eigen kalksteen door middel van fotosynthese.

Het onderzoeksteam ontdekte dat het vervangen van kalksteen uit de aarde door deze biologisch gegroeide (biogene) kalksteen een koolstofneutrale manier is om Portlandcement te maken. Het beton waarin deze biogene kalksteen wordt gebruikt trekt CO2 uit de atmosfeer en slaat het op, waardoor het materiaal zelfs koolstofnegatief wordt.

Bovendien kunnen de lipiden, eiwitten, suikers en koolhydraten van de microalgen worden gebruikt voor de productie van biobrandstoffen, voedingsmiddelen en cosmetica, wat betekent dat deze microalgen ook een bron van andere, duurdere nevenproducten kunnen zijn, waardoor de kosten van de kalksteenproductie kunnen worden gecompenseerd.

Als alle gebouwen op aarde met dit materiaal zouden worden gemaakt, zou dat volgens de onderzoekers elk jaar meer dan 2 gigaton koolstofdioxide schelen.

Beeld: Okaycm’Stocker/Shutterstock