Lees verder
Een internationaal onderzoeksteam heeft een krachtige biobased 'superlijm' ontwikkeld, gemaakt van plantaardige nanokristallen van cellulose. De lijm bevat geen toxische oplosmiddelen.
Redactie / Espoo

Het onderzoeksteam, bestaande uit onderzoekers van de Aalto University, de Universiteit van Tokio, de Universiteit van Sichuan en de Universiteit van British Columbia, toonde aan dat van planten afkomstige cellulose-nanokristallen een krachtige lijm kunnen vormen wanneer ze worden gemengd met water.

In tegenstelling tot superlijm ontwikkelt de nieuwe ecolijm zijn volledige sterkte in een voorkeursrichting, vergelijkbaar met ‘afpelbare’ lijmen. Als wordt geprobeerd om de gelijmde componenten langs het hoofdvlak van de binding te scheiden, is de sterkte meer dan 70 keer hoger dan in de richting loodrecht op dat vlak. Dit betekent dat slechts een enkele druppel van deze lijm voldoende sterkte heeft om tot 90 kg (198 lbs) gewicht te dragen, maar nog steeds gemakkelijk met de hand kan worden verwijderd, indien nodig.

Non-toxisch

Afgezien van zijn sterkte heeft de nieuwe lijm meer voordelen. Hij is biobased en bevat geen giftige oplosmiddelen. De uithardingstijd hangt samen met de verdamping van het water, wat betekent dat deze regelbaar is, bijvoorbeeld met warmte. Het productieproces is ook relatief eenvoudig en goedkoop in vergelijking met dat van andere lijmen.

Beeld: Aalto University, biobased lijm gezien door de microscoop.