Log in
Het Bio-Based Industries Consortium heeft onlangs een uitgebreid overzicht van financiële instrumenten gepubliceerd; een praktische gids voor bedrijven en beleggers die actief zijn in de circulaire/biobased economie. Een van de belangrijkste uitgangspunten van dit document is, dat bedrijven verschillende fondsen tegelijk kunnen 'aanboren'.
Lucien Joppen

Volgens Dirk Carrez, directeur van het Bio-Based Industries Consortium (BIC), zijn “investeringen in de bio-economie cruciaal om Europa minder afhankelijk te maken van niet-hernieuwbare hulpbronnen en onze economie duurzamer te maken. Met het nieuw verschenen rapport (getiteld ‘Access to EU financial instruments suitable for the implementation of large bio-based industry investments’), geven we een overzicht van de financiële instrumenten die iedereen ter beschikking staan die wil investeren in de bio-economie. Op dit moment zijn er verschillende mogelijkheden, waaronder BBI JU-financiering, die een breed scala aan financieringsmogelijkheden dekken. Dat varieert van het afsluiten van leningen en het inzetten van eigen vermogen tot quasi-equity financiering en subsidies. Met het rapport wil BIC ook de synergieën benadrukken die bestaan tussen de uiteenlopende financiële instrumenten.”

Moeilijkheden

Zes maanden geleden, in mei 2017, wees een onderzoek in opdracht van de EIB (Europese Investeringsbank) erop dat biobased projecten worden vertraagd door onoverbrugbare ‘kloven’ in de financiering, vooral in de pilot-naar-demo-fase en bij de laatste opschaling…