Lees verder
De Provincie Zeeland "legt de rode loper uit" voor recyclingbedrijven, zegt Albert Meiresonne van ontwikkelingsmaatschappij Invest in Zeeland in het Algemeen Dagblad: "Wij praten met verschillende geïnteresseerde partijen. Ik schat in dat er volgend jaar knopen worden doorgehakt."
Redactie / Vlissingen

Zeeland heeft volgens Meiresonne meerdere pluspunten voor bedrijven in de recyclingindustrie. Zo zitten er binnen een straal van 300km rond de provincie diverse afvalverwerkers én afnemers van het eindproducten, zoals pyrolyse-olie. De chemische industrie kan die gebruiken als vervanger van fossiele olie voor de productie van nieuwe plastics. Bovendien heeft Zeeland de ruimte voor de aanvoer van grote partijen afvalplastic via de havens.

Eind oktober 2021 kondigden het Finse Neste (wereldmarktleider op het gebied van biodiesel, duurzame vliegtuigbrandstof en drop-in chemicaliën) en het Belgische Ravago (’s werelds grootste distributeur en recycler van polymeren) aan een chemische recyclingfabriek te gaan bouwen in North Sea Port in het Zeeuwse Vlissingen. In de fabriek zal jaarlijks 50 kiloton afvalplastics worden verwerkt tot onder meer pyrolyse-olie. Dat komt overeen met het plastic verpakkingsafval van 1,7 miljoen EU-burgers. In 2030 willen Neste en Ravago meer dan 200 kiloton gemengd plastic afval per jaar verwerken.

Beeld: Toekomstige locatie Neste-Ravago recylinginstallatie in Vlissingen (foto Peter Buteijn/Neste)