Lees verder
De Europese ruimtevaart-organisatie ESA gaat bos vanuit de ruimte monitoren met de nieuwe Biomass satelliet.
Redactie / Stevenage
Logo ESA Biomass missie

De satelliet wordt in delen in diverse landen gebouwd. De zonnepanelen zijn nu aangebracht in de fabriek van Airbus Defence and Space in Stevenage, VK. Begin november wordt het geheel verscheept naar Toulouse in Zuid-Frankrijk. Daar worden in heel 2023 tests gedaan. Daarna wordt de satelliet nog een keer verscheept naar Kourou in Frans Guinea. De lancering met een ‘Vega’ raket staat gepland voor 2024.

Earth Explorer Biomass, de bosmissie van ESA, zal een nieuwe meettechniek gebruiken om vanuit de ruimte geheel nieuwe informatie over de hoogte en de bovengrondse biomassa van bossen te verkrijgen. De satelliet is voorzien van een enorme reflector met een diameter van 12 m om P-band radarsignalen op te vangen die door de boomkruinen heen prikken. De P-band ligt in het spectrum van 250 to 500 MHz en dat is in radartermen ‘lange golf.’

Vijf jaar lang zal Biomass alle bomen op aarde tellen. Deze telling moet leiden tot een beter begrip van de toestand van de bossen op aarde, hoe ze in de loop van de tijd veranderen en de kennis van de koolstofcyclus vergroten.

Kijk op de website van ESA voor meer informatie.

Beeld: de Biomass satelliet met zonnepanelen, voor de verscheping/ESA