Lees verder
Bodemvruchtbaarheid is de basis voor een duurzame productie van voedingsmiddelen en andere non-food gewassen. Dat kwam naar voren tijdens een bezoek aan het Friese bedrijf Agriton.
Lucien Joppen Noordwolde

Het bezoek vormde een onderdeel van het Congres Circulaire Economie dat vorig week donderdag plaatsvond in Oosterwolde (Friesland). Agriton is leverancier en producent van natuurlijke producten voor de agrarische sector. Deze producten zijn erop gericht om de ‘chemische, fysische en biologische aspecten in de kringloop bodem-plant-dier-mest te verbeteren.’ Een voorbeeld is bokashi (Japans voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”) waarmee organische resten worden omgezet tot een zeer rijke bodemverbeteraar. ‘Door toevoeging van effectieve micro-organismen (microferm) en het anaeroob (zonder zuurstof) verwerken van je resten, maak je van je eigen organische resten een waardevolle bodemverbeteraar.’

Fermentatie

Volgens Agriton is fermentatie de manier om de energie in organisch materiaal te behouden en vervolgens beschikbaar te stellen voor plant en dier. ‘Kunstmest heeft zijn beperkingen’, aldus een vertegenwoordiger van het bedrijf. ‘Het put de bodem op termijn uit en de feedstock, fosfaat, is een eindige bron. Beter kun je de (micro-)organismen in de bodem voeren met organisch materiaal, zoals bokashi.’ Volgens het bedrijf is bodemverarming een groot probleem wereldwijd. ‘Elke minuut gaan circa 30 voetbalvelden aan vruchtbare bodem verloren.’

Tot slot kwamen mycorrhiza nog voorbij: ondergrondse schimmelculturen die verbonden zijn met plantenwortels die een belangrijke rol spelen in het gezond houden van de bodem en het groeiproces en de kwaliteit van de vruchten en gewassen. De schimmelculturen vormen een symbiotische relatie met planten en bomen. Hierbij krijgen de schimmels voedingsstoffen, zoals glucose, via de wortels van de planten. De schimmels helpen op hun beurt de planten doordat zij de opname van water en voedingsstoffen vergemakkelijken. Daarnaast zorgen mycorrhiza er voor dat planten resistenter zijn tegen pathogenen.