Lees verder
Wat insiders al jarenlang weten, is dat voormalig Arsenal voetballer Mathieu Flamini zich in de bio-economie heeft gewaagd als mede-oprichter van GFBiochemicals. Tijdens de EFIB2017 vertelde hij over zijn rol in het bedrijf.
Lucien Joppen / Brussel

‘Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in milieuzaken’, vertelde Flamini. ‘Dus toen ik de kans kreeg om mede-investeerder te worden in een bedrijf dat het verschil kon maken, heb ik dat gedaan (samen met zijn partner Pasquale Granata, ed.). Ons bedrijf richt zich op de massaproductie van levulinezuur, gebruikmakend van een kostenefficiënte, directe route. Het zuur is door het Amerikaanse ministerie van Energie gekenmerkt als een van de twaalf bio-chemicaliën van de toekomst. Maar als het niet lukt om deze chemische stof en zijn derivaten te produceren tegen een concurrerende kostprijs, dan is er geen markt.’

Flamini haalde ook de overname van Segetis in 2016 aan, waardoor GFBiochemicals zich is gaan richten op down stream processen. In het R&D stadium , selecteerde GFBiochemicals drie derivaten – gamma valerolactone, methyl butanediol en methyltetrahydrofuran – die kunnen worden gebruikt als milieuvriendelijke oplosmiddelen en /of tussenproducten voor nylons en andere zaken. Gamma valerolactone (GVL), kan bijvoorbeeld worden gebruikt als een oplosmiddel, maar ook als een koppeling tussen monomeren voor industriële polymeren op grote schaal.