Lees verder
Zeeuws Zeewier kan een belangrijke rol spelen in de circulaire transitie, als eiwitbron en biobased grondstof. Het biedt de provincie Zeeland een unieke kans om zich internationaal te profileren als zeewierregio.
Redactie / Middelburg

Dat stellen senior onderzoeker Jasper van Houcke (lectoraat Aquacultuur in Deltagebieden) en postdoc onderzoeker/docent chemie Tanja Moerdijk (lectoraat Marine Biobased Specialties). Zij publiceerden hierover een opiniestuk in de recent verschenen Biobased Update, het on-line magazine van het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) van de hogescholen Avans en HZ.

Zeewier is snelgroeiende biomassa die meervoudig is te verwaarden, aldus de onderzoekers. Het is nuttig als duurzaam geteeld voedsel en eiwitbron, maar ook als grondstof voor farmaceutische producten, in de landbouw, nanotechnologie en andere applicaties. Er zitten bijvoorbeeld stoffen in zeewier die bruikbaar zijn voor milieuvriendelijke zonnebrandcrème, bij het bestrijden van de ziekte van Alzheimer, het verminderen van de methaanuitstoot van koeien en het herstellen van de verminderde eetlust van ouderen en patiënten die chemotherapie ondergaan.

Achterstand inlopen

Als het gaat om innovatie in teelt en veredelen van zeewier en in het isoleren van de bruikbare inhoudsstoffen, loopt Europa echter fors achter op Zuidoost-Azië. Het goede nieuws is dat deze achterstand volgens de onderzoekers wel is in te lopen, door een gezamenlijke inspanning met HZ Centres of Expertise en lectoraten.

Het Joint Research Centre in Middelburg dat schooljaar 2021/2022 in gebruik wordt genomen, kan daar een actieve bijdrage aan leveren. In dit onderzoekslaboratorium gaan studenten van mbo, hbo en wo, onderzoekers, bedrijven en overheid gezamenlijk aan onderzoeksprojecten werken op het gebied van water, energie, voedsel en biobased producten.

Lees het volledige artikel in de Biobased Update.

Beeld: Marius Dobilas/Shutterstock