Lees verder
HZ University of Applied Sciences in Middelburg opent in februari het nieuwe Joint Research Center (JRCZ). Hier vinden o.a. de onderzoekers van de lectoraten Biobased Bouwen en Marine Biobased Chemistry onderdak.
Redactie / Middelburg

Het robuuste, witte gebouw bestaat uit meerdere laboratoria met de modernste apparatuur. Zo komt er op de begane grond een Engineering Lab met hypermoderne 3D-scanners, lasersnijders, digitale freesmachines en andere apparatuur. Op de tweede en derde etage zijn labs voor analytische en organische chemie en life sciences. In het datalab presenteren studenten en onderzoekers hun onderzoeksresultaten op een creatieve, visueel aantrekkelijke manier. In het ecologielab wordt gewerkt aan vragen over zaken als voedselproductie, klimaatadaptatie, zeespiegelstijging, verzilting en nature based-oplossingen.

Het hart van elke verdieping is een zogenaamde makerspace. Dit zijn levendige omgevingen waar de studenten, docenten en onderzoekers van verschillende disciplines samenkomen en -werken. Op het dak, waar je via de trap aan de buitenkant komt, wordt straks gestudeerd, maar ook onderzoek gedaan met de apparatuur die er staat.

Maatschappelijke opgaven

In het JRCZ gaan studenten, docenten en onderzoekers van de hogeschool, maar ook van University College Roosevelt (UCR) en Scalda samenwerken aan belangrijke maatschappelijke opgaven. Behalve biobased bouwen en mariene biobased chemie gaat het om thema’s als water, energie en voedsel; onderwerpen die in het DNA zitten van een deltagebied als Zeeland en actuele uitdagingen opwerpen, zoals verzilting, het gebrek aan zoet water, de eiwittransitie en de ommezwaai naar duurzame energie. Leading lector Robert Trouwborst van de HZ benadrukt dat hiervoor de komende jaren nieuwe professionals nodig zijn: “Het gaat om mensen die de omvang van deze transities begrijpen, met elkaar en het werkveld willen en kunnen samenwerken en hier goed over communiceren.”

Kijk voor meer informatie op de website van het JRCZ.

Beeld: JRCZ