Lees verder
Hernieuwbare gassen zoals waterstof, biogas en groen gas zijn dé oplossing voor de energietransitie. Ze zijn schoon, hebben een hoge energiedichtheid en zijn relatief eenvoudig te distribueren via bestaande infrastructuur. Grootschalige productie, standaardisatie en gebruik van hernieuwbare gassen tot in alle hoeken van de samenleving, is echter een opgave waarvoor internationale samenwerking onontbeerlijk is.
Redactie / Alkmaar

Daarom organiseren het Interreg North Sea Region project Northern Connections, Energy Valley, het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord en het Enterprise Europe Network op 12 september het matchmaking- event Fueling the Future with Renewable Gases. Het biedt deelnemers de kans om contacten te leggen en nieuwe internationale samenwerkingen op te zetten op het gebied van bijvoorbeeld waterstof, brandstofcellen, elektrolyse, vergassing, slimme netten, innovatieve mobiliteitsoplossingen, gascompressie en energieopslag.

Living Labs

Daarnaast worden de resultaten gepresenteerd van twee concrete Nederlandse Living Labs projecten, in Hoogeveen en Alkmaar. In Hoogeveen gaat het om een (techno-economische) blauwdruk en bijbehorende technologieën voor de warmtevoorziening van 80 huizen in Nijstad-Oost met een 100% waterstofgestookte CV-ketel. Dit demonstratieproject dient als pilot en versneller voor de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving. Ervaringen worden gebruikt om te werken aan retrofit waterstof CV-ketels voor de bestaande woonwijken die van het aardgas af moeten.

Het Living Lab Alkmaar richt zich op meerdere uitdagingen. Zo werkt InVesta, een expertisecentrum voor biomassa en vergassingstechnologie aan duurzame en innovatieve initiatieven voor hernieuwbaar syngas. Het bedrijf HYGRO neemt in 2020 de eerste waterstofwindturbine ter wereld in gebruik en is daarvoor op zoek naar partijen die de nodige apparatuur kunnen leveren en waterstof goedkoop vloeibaar kunnen maken met kleinschalige liquefactiefabrieken. In vloeibare vorm is de energiedichtheid van waterstof zeer hoog, daardoor is het zeer geschikt als transportbrandstof voor vrachtwagens en schepen.

Bedrijfsbezoek

Daags na het matchmaking-event kunnen deelnemers een bedrijfsbezoek brengen aan ECN part of TNO in Petten, waar de eerste Nederlandse waterstof-electrolyzer van 50kW in gebruik wordt genomen. Meer informatie over Fueling the Future with Renewable Gases is te vinden op de event-website en in de agenda.